Uusi pääkirjoitus: KIRJA LIIKKEESSÄ

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Uusi pääkirjoitus: KIRJA LIIKKEESSÄ

ViestiKirjoittaja kiiltomato » 01.02.2007 16:21

TIEDOTE 1.2.2007

<b>Kiiltomadon uusi pääkirjoitus</b>
http://www.kiiltomato.net/
Ledaren utgivs även i Lysmasken-sidorna

Tiedustelut: Anni Viitasaari, (09) 7746 1155, 050-433 0750, lukukeskus@lukukeskus.fi


<b>KIRJA LIIKKEESSÄ</b>
<b>Jari Paavonheimo puhuu kirjasta digitaaliajassa</b>


Kiiltomadon uudessa pääkirjoituksessa kirjastonjohtaja, VTM <b>Jari Paavonheimo</b> käsittelee kirjojen digitalisoitumista, markkinointia sekä kirjastojen tilannetta.

Kirjamarkkinoinnin bestseller-listat eivät kerro koko totuutta kirjamyynnistä. Pääkirjoituksessaan Paavonheimo esittelee mm. käsitteen ”pitkä häntä”, joka on <i>”hittien takana kulkeva vähälevikkisen aineiston monimuotoinen kavalkadi, jolle digitaalinen maailma on tarjonnut uudenlaisen elintilan".</i> Massamarkkinat hajaantuvat ja pienempienkin levikkien myynnistä tulee tuottoisaa. Verkkokauppojen virtuaalisissa varastohyllyissä on tilaa myös epäkaupallisille tai vähälevikkisille nimekkeille, jotka eivät välttämättä saa hyllytilaa perinteisistä kirjakaupoista.

Paavonheimo kirjoittaa myös ”minämedian” noususta. Hänen mukaansa <i>book-on-demand-</i> eli tarvetuotanto ja digitalisoituminen mahdollistavat sen, että kuka tahansa voi olla ”kirjailija” ja perinteisestä kuluttajasta tulee tuottaja.

Kirjastoille digitalisoituminen ja sisällön kokoaminen verkkoon on haaste. Paavonheimo ennustaa kirjastojen siirtymistä eräänlaiseen <i>on demand</i> –malliin, <i>”jossa aineistoa saa lähinnä tilaamalla, asiakkaan tulee tietää mitä hän tarvitsee, jolloin rajanylitykset ja sukellukset tuntemattomaan jäävät entistä vähemmiksi”.</i> Kirjaston toimipisteiden väliset kirjojen kuljetuskustannukset vievät kuitenkin resursseja kirjahankinnoilta.

Paavonheimo kertoo myös esimerkkejä siitä, kuinka virtuaalinen valinnanvapaus voikin käytännössä johtaa näkökulmien yksitoikkoisuuteen. Minkälainen olisikaan verkkopalvelu, joka edistäisi <i>”uteliaisuutta, kriittisyyttä ja avaraa mieltä?”</i>
kiiltomato
Site Admin
 
Viestit: 104
Liittynyt: 21.12.2005 9:59

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa

cron