Pentinkulman päivät 29.7.-5.8.2007

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Pentinkulman päivät 29.7.-5.8.2007

ViestiKirjoittaja Pentinkulman päivät » 26.04.2007 14:07

PENTINKULMAN PÄIVÄT TÄYTTÄÄ 30 VUOTTA
Urjalassa riisutaan Kirjailijan roolit ja naamiot

Valtakunnallinen kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät järjestetään Urjalassa 29.7.–5.8.2007. Juhlavuottaan viettävän tapahtuman teemana on Kirjailijan roolit ja naamiot.

Onko kirjailijan työ sukua näyttelijän työlle? Kirjailija ei kirjoita "viattomasti" omana itsenään, vaan muuntuu moneksi. Hän siirtyy sukkelasti roolista toiseen: aikuiskirjailijasta sadunkertojaksi, kirjailijasta tutkijaksi. Onko kirjailija oikeastaan roolipelaaja? Entä miten salanimi tai todellisen tekijän paljastuminen vaikuttavat teoksen vastaanottoon?

Rooleja voi olla monenlaisia: nykyhetken kartoittaja, vallan vahtikoira, kansan ääni, jopa opettaja lääkäri tai tuomari. Ottavatko nykykirjailijat mielellään julkisen keskustelijan roolin tai toimivat Linnan tavoin historian tulkkeina? Voiko sanoa, että suomalaiseen kirjallisuuteen liitetty kansallinen projekti on tullut jo kauan sitten tiensä päähän? Kirjailijat ovat myös tunteiden tulkkeja. Olisiko kirjailijan tärkein rooli kuitenkin viime kädessä yksinkertaisesti taiteilija?

Vuoden teemasta keskustellaan Pentinkulman päivien eri tapahtumissa. Pentinkulman päivien pääjuhlassa lauantaina 4.8. valtiotieteen tohtori ja kansanedustaja Erkki Tuomioja lähestyy aihetta isoäitinsä Hella Wuolijoen kautta. Kirjailija, FT Olli Jalonen puhuu otsikolla ”Monta elämää pinossa” ja Vilja-Tuulia Huotarinen pohtii tyttökirjailijan toisia kasvoja, matkaa oikuista yhteiskunnallisuuteen.

Pääjuhlan toisella osuudella lavalla nähdään yksi William Shakespearen tunnetuimmista näytelmistä Hamlet – Tanskan prinssi, josta näyttelijä Valtteri Tuominen on työryhmänsä kanssa tehnyt yhden miehen tragikoomisen monologinäytelmän. Tuominen vaihtaa esityksen aikana roolista toiseen. Aivan oma tarinansa taas on, kuka Shakespearen tekstien takana todella on ollut.

Vuoden teemasta puhutaan myös kirjailija Niina Hakalahden juontamassa Pentinkulman kirjakahvilassa Nuutajärven Lasikylässä Markku Salon galleriassa perjantaina 3.8. Samana päivänä vietetään myös lasten Lumottua lasipäivää. Päivä päättyy Runoa lasin äärellä tilaisuuteen, jossa esiintyy runoilija A. W. Yrjänä, joka on tunnettu myös CMX-yhtyeestä. Loppuillasta uudet E80-esikoiskirjailijatapaamisen kirjailijat esittävät omaa tuotantoaan. Osa esikoiskirjailijoista esiintyy myös paneelikeskustelussa lauantaina 4.8. ennen pääjuhlaa.

Pentinkulman päivien yhteydessä järjestetään myös kirjallisuusaiheisia seminaareja ja kursseja, kuten Hevoshullujen kirjoittajaleiri sekä Taija Tuomisen vetämät nuorten kirjoittajien leirit. Paikallista oheisohjelmaa tapahtumaan tuo samaan aikaan järjestettävä Urjala-viikko.

Tiedustelut:
Toiminnanjohtaja Heidi Koivula, p. (03) 541 4264, 050 388 1459
sähköposti: heidi.koivula@urjala.fi
Pentinkulman päivät
 
Viestit: 12
Liittynyt: 24.01.2007 14:07

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 38 vierailijaa

cron