Vuoden 2006 Laivakello Tapani Baggelle

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Vuoden 2006 Laivakello Tapani Baggelle

ViestiKirjoittaja pekkas-akatemia » 15.05.2006 12:08

Pekkas-akatemia tiedottaa: Pertsa ja Kilu -päivillä (12.-13.5.2006) annettiin Tapani Baggelle Laivakello, julkistettiin teesejä nuortenkirjan aseman parantamiseksi Suomessa ja FC-Kynä kärsi niukan tappion Langinkosken koululaisille.

Laivakello -nuorisokirjallisuuspalkinnon on tänä vuonna saanut hämeenlinnalainen kirjailija Tapani Bagge. Palkinto luovutettiin Baggelle 12.-13.5. 2006 vietetyillä Pertsa ja Kilu -päivillä Kotkassa. Palkintoperusteissaan palkintoraati toteaa muun muassa seuraavaa: Tapani Bagge on tuottelias kirjailija, joka kirjoittaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Huomattava osa hänen tuotannostaan on dekkareita, ja niitäkin hän kirjoittaa eri-ikäisille lukijoille. Bagge tunnetaan myös dekkareiden suomentajana. Seikkailullisuus ja rentous näkyvät hänen teoksissaan.
Nyt jaettavan palkinnon perusteena on Tapani Baggen koko tuotannosta se osa, joka on suunnattu nuorille.

Seitsemän teesiä nuortenkirjan puolesta
Tämän vuoden Pertsa ja Kilu -päivillä luovutettiin opetusministeriön edustajalla, ylitarkastaja Jaana Hätälälle seitsemän teesiä nuortenkirjan aseman parantamiseksi Suomessa. Alla teesit ja niiden perustelu, joiden toivoisi saavan julkisuutta ja keskustelua laajemminkin.

Valtiovallalle: Ajatuksia nuorisokirjallisuuden aseman kohentamiseksi Suomessa

Nuoret tarvitsevat sanoja ajatteluun, tunteisiin, itsensä ilmaisemiseen, ihmissuhteisiin ja yhteisön jäsenenä olemiseen. Sanat auttavat pääsemään lapsuuden ja aikuisuuden kuilun yli.
Sanoilla jaetaan tunteita, kohdataan ja käsitellään ympäröivää todellisuutta ja rakennetaan oman minän suhdetta toisiin ihmisiin ja koko maailmaan.

1. Valtio voisi edistää uusien kirjojen saatavuutta huolehtimalla niiden levikistä takaamalla ensimmäisen painoksen päätymisen myös kirjastoihin ja kouluihin.

2. Koulut ja oppilaat tarvitsevat kirjallisuutta oppimateriaaliksi. Äidinkielen arvosanaanhan
kuuluu kirjallisuus, ja siksikin kirjat ovat tärkeitä.

3. Lasten- ja nuortenkirjallisuus käsitetään yhdeksi ja samaksi kokonaisuudeksi. Rajan
häilyvyydestä huolimatta niillä on merkittävä ero, joka vaikuttaa nuortenkirjojen
julkaisuihin ja myyntiin. Valtion tulisi huolehtia erityisesti nuortenkirjoja kirjoittavien
apurahoista, jotka edistäisivät nuortenkirjojen arvostusta, määrää ja laatua.

4. Yhteisesti lasten- ja nuortenkirjailijoille on useitakin palkintoja, mutta Suomessa on vain yksi valtakunnallinen nimenomaan nuortenkirjojen kirjoittajille jaettava palkinto, Laivakello-tunnustuspalkinto. Laivakellon mukana olisi hyvä jakaa kannustava ja tuntuva rahallinen palkinto, joka myös edistäisi nuortenkirjallisuuden kehittymistä ja arvostusta.

5. Opetusministeriö voisi järjestää eri kouluasteille valtakunnallisen kirjallisuuden tietokilpailun kirjallisuuden tuntemusta ja kiinnostusta lisäävänä tapahtumana. Tietokilpailuun liittyisi rahalliset palkinnot.

6. Valtion tulisi huolehtia käytettävissä olevin keinoin, että Yleisradion kouluohjelmat sisältäisivät kirjallisuustietoutta, uusien kirjojen esittelyä, kirjailijoitten haastatteluja, kirjallisuuskeskusteluja ja kirjojen tekstien pohjalta toteutettuja eri taiteenalojen ohjelmia.

7. Valtion tulisi velvoittaa kuntia pitämään huolta nuorisokulttuurista, sen mahdollisuuksista ja jatkuvuudesta. Velvoitteiden toteuttamista ei pidä sälyttää kuntien lisäkustannuksiksi, vaan valtion tulee ottaa vastuu rahoituksesta.

Kaikkien teesien ajatuksena on se, että valtiovalta velvottaisi kunnat huolehtimaan nuoristaan. Kulttuuri hoitaa henkistä hyvinvointia, myös nuorten.

Pertsa ja Kilu -nuorisokirjallisuuspäivän työryhmän puolesta

Petri Pietiläinen


FC-Kynä jäi niukasti tappiolle jalkapallo-ottelussa.
Pertsa ja Kilu -päivillä kirjailijoiden FC-Kynä jäi tiukasta toisen puoliajan noususta huolimatta niukasti 4-6 tappiolle Langinkosken yläasteen pojista kootulle jalkapallojoukkueelle. Kynän kaikki neljä maalia teki toisella puoliajalla vauhtiin päässyt tuulennopean laitahyökkääjä Jyrki Vainonen.


Yleistä Pertsa ja Kilu -päivistä:
Pertsa ja Kilu -päiviä on vietetty vuodesta 1996. Päivät keskittyvät yksinomaan nuorisokirjallisuuden esille tuomiseen. Päiviä vietetään vuorovuosina Raumalla ja Tampereella. Rauman tapahtuman järjestää Väinö Riikkilä -seura ja Kotkan päivistä vastaa Pekkas-akatemia.

Pertsa ja Kilu -päivillä jaetaan ainoata yksinomaan ja vain nuortenkirjailijalle annettavaa tunnustuspalkintoa työstä nuortenkirjallisuuden parissa. Palkinto voidaan myöntää joko yksittäisestä merkittävästä nuortenkirjasta tai ansiokkaasta urasta nuortenkirjailijana.
Ennen tätä vuotta Laivakello -palkinnon ovat saaneet seuraavat kirjailijat:

1996 Hauhia, Marita
1997 Levola, Kari
1998 Lehtinen, Tuija
1999 Ojanen, Simo
2000 Kallioniemi, Tuula
2001 Parkkinen, Jukka
2002 Tiainen, Marja-Leena
2003 Sandström, Tuula
2004 Manninen, Katri
2005 Karpio, Markku

Lisätietoja

Petri Pietiläinen
Kaakkois-Suomen kirjallisuuden läänintaiteilija ja Kotkan kaupungin Pekkas-akatemian taiteellinen johtaja
Pekkas-akatemia/ Kotkan opisto, Ratakatu 14, 48600 Karhula, Finland
tel. +358 505438791
e-mail. petri.pietilainen@kotka.fi
pekkas-akatemia
 
Viestit: 66
Liittynyt: 18.04.2006 11:53

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 34 vierailijaa

cron