Syntymäpäivä-näyttely esillä 6.3. saakka

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Syntymäpäivä-näyttely esillä 6.3. saakka

ViestiKirjoittaja Janette Hannukainen » 11.02.2014 11:56

Kuvataiteilija Susanna Puhakan ja runoilija Janette Hannukaisen yhteisnäyttely nimeltä Syntymäpäivä on esillä Helsingin Allergia-ja astmayhdistyksen toimistolla 6. maaliskuuta saakka. Näyttely kuvaa homealtistuneen ja sisäilmasta sairastuneen elämää taiteen keinoin. Näyttelyssä on esillä Puhakan öljyvärimaalauksia ja Hannukaisen runoja. Toimisto sijaitsee osoitteessa Pihlajatie 34 ja aukioloajat ovat ma–to kello 10–15.

Puhakka ja Hannukainen ovat kaksi nuorta, sisäilmasta sairastunutta taiteilijaa. He löysivät toisensa netin välityksellä noin vuosi sitten ja saivat idean yhteisestä taideprojektista. Syntymäpäivä -näyttely kuvaa sitä, kuinka ihminen vakavan sairauden kohdatessaan joutuu rakentamaan identiteettinsä pala palalta uudelleen. Näyttely onkin ikään kuin tekijöidensä uudelleensyntyminen taiteen keinoin.

- Sisäilmasta sairastuminen ei ole ainoastaan oireita ja fyysistä kärsimystä. Se on eräänlaista itsensä kadottamista, kun ei voi enää tehdä juuri mitään asioita, jotka ennen olivat itsestäänselvyyksiä, Puhakka kertoo.

- Haluamme näyttelyllä paitsi välittää omia tuntojamme sairastumiseen liittyen, myös herätellä ihmisiä ajattelemaan sisäilmasairaiden tilannetta laajemmin, Hannukainen toteaa.

Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan arviolta 800 000 suomalaista altistuu päivittäin sisäilman homeelle ja sen tuottamille myrkyille. Kyseessä on vakava kansanterveydellinen uhka, sillä homealtistus aiheuttaa useita autoimmuunisairauksia, muun muassa allergiaa ja astmaa. Homemyrkyille altistuminen aiheuttaa vakavia vaurioita ihmisen immuunijärjestelmälle, ja usein pitkän altistuksen seurauksena on yliherkkyys myös ympäristön kemikaaleille.

Yliherkkyydet jäävät usein pysyviksi, ja ainoa keino välttää vakaviakin oireita on pysytellä poissa ympäristöstä, joka laukaisee niitä.Tästä johtuen sairaus on eristävä, ja monesti sairastuneen sosiaalinen elämä ja harrastusmahdollisuudet ovat hyvin rajoittuneita. Lisäksi useille homealtistuksesta syntyneille sairauksille (astma ja allergia pois lukien) ei vielä ole olemassa virallista diagnoosinumeroa, joten sairastuneet jäävät myös yhteiskunnan tuen ulkopuolelle. Vaikka diagnoosin saisi, sairauden yhteyttä esimerkiksi työpaikan homeeseen (ammattitautidiagnoosi) on vaikea todistaa.

Tekijät

Susanna Puhakka (s. 1984) on oululainen kuvataiteilija ja pienen pojan äiti. Hän on pohjakoulutukseltaan artesaani. Hän joutui aikanaan keskeyttämään jatko-opinnot ja maalaamisen sisäilmasta sairastumisen ja lukuisten kemikaaliyliherkkyyksien vuoksi. Puhakka kuitenkin pystyi aloittamaan öljyvärimaalauksen uudelleen vuonna 2012, ja hän on pitänyt jo kolme yksityisnäyttelyä. Tällä hetkellä Puhakka opiskelee Otavan opiston nettilukiossa.

Janette Hannukainen (s. 1982) on helsinkiläinen runoilija, sanataideopettaja ja kulttuurituottaja. Hän on esittänyt omia tekstejään Ihoteollisuus-runoryhmän lukuisissa esityksissä vuosina 2005-2010 ja hänen runojaan on julkaistu muun muassa antologiassa Hellyyden kiertotie (Sanasato 2007). Hannukainen sairastui sisäilmasta ensin kotonaan 2010 ja sen jälkeen pahemmin työpaikallaan 2012, minkä jälkeen hän on tehnyt etätöitä mm. kirjallisuusalan projektikoordinaattorina.

Näyttelyn Facebook-tapahtuma:
https://www.facebook.com/events/1411223 ... 3/?fref=ts
Janette Hannukainen
 
Viestit: 16
Liittynyt: 05.09.2007 14:23

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 39 vierailijaa

cron