Kanadalainen äänirunoilija Christian Bök Kirjakanttiin

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Kanadalainen äänirunoilija Christian Bök Kirjakanttiin

ViestiKirjoittaja leevilehto » 19.06.2006 15:17

Kuopion Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman Äänirunouden seminaarin päävieraaksi saapuu maailman tunnetuimpiin äänirunoilijoihin kuuluva kanadalainen <b>Christian Bök</b>. Suomalaisina alustajina ovat tutkija <b>Sakari Katajamäki</b> ja runoilija, päätoimittaja <b>Teemu Manninen</b>. Seminaarin vetää runoilija <b>Leevi Lehto</b>.

Christian Bök, joka tunnetaan mm. dadaisti Kurt Schwittersin kuuluisan Ursonate-teoksen luennan nopeusennätyksestä maailmassa, kertoo seminaarissa työnsä lähtökohdista ja esittää tuotantoaan. Sakari Katajamäki tarkastelee suomen kielen äänneominaisuuksia ja niiden käyttöä mm. Lauri Viidan runoudessa, myös ääninäytteiden avulla. Teemu Mannisen aiheena on "Beatbox – Suun soitto runossa ja musiikissa". Myös hän esittää omaa äänirunouttaan.

Seminaarin jälkeen illalla on erillinen klubitilaisuus, jossa esiintyvät mm. Christian Bök ja suomalaiset äänirunoilijat.

Seminaari liittyy myös PoetrySlamin tämän vuoden SM-finaaliin, joka pidetään Kuopiossa perjantaina, 1. syyskuuta.

Äänirunouden seminaari pidetään la 2.9.2006 klo 13-16 Kuopion kaupunginkirjastossa. Seminaarin järjestää Kirjakantti yhteistyössä Runoyhdistys Nihil Interitin ja Kuopion kesäyliopiston kanssa.

Christian Bök on kanadalainen runoilija, jonka tunnetuin teos, Kanadan arvostetuimpiin kuuluvan Griffin-runopalkinnon saanut ja myyntimenestykseksi muodostunut <i>Eunoia</i> on kirjallisuushistorian merkillisimpiä: sen kussakin luvussa on vain yksi vokaali vuorollaan sallittu. "Whenever Helen seeks these perverse excesses, her regretted deeds depress her; hence, Helen beseeches Ceres (the blessed Demeter): 'let sweet Lethe bless me, lest these recent events be rememberd'". Bökin muita teoksia ovat <i>Crystallography</i> (1994) ja <i>Pataphysics: The Poetics of an Imaginary Science</i> (2002). Hän opettaa kirjallisuutta Calgaryn yliopistossa.

FL Sakari Katajamäki on erikoistutkija Suomalaisen kirjallisuuden
klassikoiden kriittiset editiot -hankkeessa (SKS:ssa) ja valmistelee väitöskirjaa Lauri Viidasta. Hän on myös kirjan<i>Runosta runoon</i> (WSOY 2004) toinen toimittaja ja juontaa runoiltoja Helsingin Villa Kivessä.

FM Teemu Manninen on runoilija ja <i>Tuli&Savu</i>-runouslehden päätoimittaja. Hänen esikoiskokoelmansa on <i>Turistina täällä</i> (Tammi 2004). Teemu Manninen vetää myös Linnunlaulupuu-äänirunoyhtyettä, jonka "tarkoitus on sama kuin äänirunouden yleensä: vapauttaa runous Sanan vallasta".

Leevi Lehdon uusimmat teokset ovat kokeellinen proosateos <i>Päivä</i> ja runokokoelma <i>Ampauksia ympäripyörivästä raketista</i> (molemmat 2004). Hän valmistelee uutta suomennosta James Joycen <i>Ulysses</i>-romaanista, ja marraskuussa 2006 ilmestyy hänen ensimmäinen englanninkielinen runoteoksensa <i>Lake Onega and Other Poems</i> (Salt Publishing).

<b>Lisätietoja:</b>

Runoyhdistys Nihil Interit, Leevi Lehto
leevilehto@yahoo.com
040 550 6262,

http: //tuli-savu.nihil.fi

Pohjois-Savon taidetoimikunta, Johanna Sorjonen, johanna.sorjonen@nic.fi
040 821 7836

Pohjois-Savon Kirjallinen Yhdistys Vestäjät ry, Ritva Kolehmainen, r.kolehmainen@dnainternet.net
040 543 1712

Kirjakantin ohjelmatietoja päivitetään pitkin kesää osoitteessa:
http://www.kipinafestivaali.fi
leevilehto
 
Viestit: 15
Liittynyt: 18.05.2006 17:52

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 36 vierailijaa

cron