Vallankumous lauantaina 28.10.06 klo 16-19.

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Vallankumous lauantaina 28.10.06 klo 16-19.

ViestiKirjoittaja markkulehtinen » 17.10.2006 13:26

Vallankumous-seminaari
lauantaina 28.10.06, alk. klo 16, Vaihtolava, Fleminginkatu 21.

Mikä tai mitä on vallankumous? Mikä on sen hetki ja tila? Miksi vallankumous tuntuu tänään niin mahdottomalta, suorastaan vitsiltä? Mikä on vallankumouksen suhde terroriin, laittomuuteen, kommunikaati-oon, prekariaattiin, Helsinkiin? Voiko vallankumous tapahtua ilman irtautumista pelosta ja välineellisestä hyvästä? Vallankumous -tilaisuus tarkastelee vallankumouksen käsitettä, sen ajankohtaisuutta ja aseita mielivallan ja tietokapitalismin aikakaudella. Se pyrkii rakentamaan ja demonstroimaan vallankumouksen ajan ja tilan uusia määreitä. Vallankumouksessa ihminen tekee mitä huvittaa. Mukana suomalaisten val-lankumouksellisten lisäksi mm. Franco “Bifo” Berardi (Università di Bologna), Denis Guénoun (Université Paris-Sorbonne), Artiom Magun (European University, Pietari). Taiteellisia ja muita interventioita, Tero Nauha ja Kukkia-ryhmä, Anonyymit aktivistit (Teak).

Denis Guénoun toimii Pariisissa Sorbonnen yliopistossa teatterin historian professorina. Algeriassa synty-neellä Guénounilla on takanaan 60-luvun lopun poliittisesta liikehdinnästä herätteen saanut ura monipuo-lisena teatterintekijänä: ohjaajana, näyttelijänä ja dramaturgina. Hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1994 Strasbourgin yliopistosta aiheenaan "Euroopan" käsite. Sen jälkeen hänen kirjoituksensa ovat jakau-tuneet teatterillisen esittämisen filosofisten perusteiden ja implikaatioiden selvittämiseen sekä toisaalta poliittiseen filosofiaan. Molemmissa tapauksissa viitekohtana on Rousseau, saksalaisen idealismin traditio sekä sen ranskalaiset nyky-tulkinnat (http://denisguenoun.unblog.fr; http://denisguenoun.monsite.orange.fr)

Artiom Magun on sekä Yhdysvalloissa (Ann Arbor) että Ranskassa (Strasbourg) vallankumouksen käsit-teestä väitellyt filosofian tohtori. Hän opettaa Pietarissa European Universityssä ja valmistelee jatkotutkimusta imperiumin käsitteestä. Hän on jäsenenä pietarilaisessa poliittisessa ja taiteellisessa aktivistiryhmässä Chto Delat ("Mitä on tehtävä"). Se järjestää tapahtumia ja julkaisee samannimistä ilmaisjakelulehteä, jossa kartoitetaan poliittisen vastarinnan ja vaihtoehdon mahdollisuuksia sosialismin jälkeisessä maailmassa (www.chtodelat.org).

Franco ”Bifo” Berardi on Bolognan vapaiden radioiden liikkeen (Radio Alice) keulakuva ja ”Bolognan liikkeeksi” kutsutun radikaalin ja luovan liikkeen keskuksena toimineen A/Traverso lehden perustaja. Vuonna 1976 Bolognassa Radio Alicesta saatujen kokemusten lisäksi informaatio- ja kommunikaatiotek-nologioiden suhteet yhteiskunnallisiin liikkeisiin muodostivat keskeisen näkökulman Bifon ajattelulle ja toiminnalle. Vuonna 1977 hän joutui pakenemaan Bolognasta, jossa poliisi piiritti Radio Alicea. Bifo saa-pui Pariisiin, jossa hän tutustui Gilles Deleuzeen, Félix Guattariin ja Michel Foucault'hon ja julkaisi teoksen Enfin le ciel est tombé sur la terre (”Viimeinkin taivas on tippunut maan päälle”). Bifon muita teoksia ovat mm. Guattarin poliittista ajattelua käsittelevä kirja Felix (2001); ”niin sanotuissa ammateissa” työs-kentelevää kognitariaattia eli tietotyöläisen ja proletariaatin yhteensulautumaa käsittelevä La fabbrica dell'infelicità: new economy e movimento del cognitariato (”Onnettomuuden tehdas: uusi talous ja kogni-tariaatin liike”, 2001); lähes kaikkialle Italiaan suurten medioiden diktatuuria vastaan levinnyttä kommunikaatioverkostoa käsittelevä Telestreet - Macchina immaginativa non omologata (”Telestreet - Yhteen-sopimaton mielikuvituskone”, 2003), Il sapiente, il mercante, il guerriero (”Soturi, kauppias, viisas”, 2004), Skizomedia. Trent'anni di mediattivismo (“Skitsomedia. Kolmekymmentä vuotta media-aktivismia”, 2005) sekä Tutkijaliiton Polemos-sarjassa juuri ilmestynyt Tietotyö ja prekaari mielentila, joka luotaa tietokapitalismin ja psyykkisten rakenteiden muodonmuutosten kivuliasta yhteyttä. Bifo esiin-tyy Helsingin kirjamessuilla pe 27.10.06 klo 13.30 Takauma-lavalla. (http://www.radioalice.org ; www.rekombinant.org)

Lisätietoja: www.tutkijaliitto.fi; esa.kirkkopelto(at)helsinki.fi; akseli.virtanen(at)hse.fi
markkulehtinen
 
Viestit: 7
Liittynyt: 31.08.2006 10:50

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 26 vierailijaa

cron