Uusi pääkirjoitus: Verkko kiristyy, blogissa tapahtuu

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Uusi pääkirjoitus: Verkko kiristyy, blogissa tapahtuu

ViestiKirjoittaja kiiltomato » 22.11.2006 16:10

TIEDOTE 22.11.2006

Kiiltomadon uusi pääkirjoitus
http://www.kiiltomato.net/
Ledaren utgivs även i Lysmasken-sidorna

Tiedustelut: Anni Viitasaari, (09) 7746 1155, 050-433 0750, lukukeskus@lukukeskus.fi


<b>VERKKO KIRISTYY, BLOGISSA TAPAHTUU</b>
Risto Niemi-Pynttäri kirjoittaa verkkojulkisuudesta ja kirjallisuuden muutoksesta


Kiiltomadon uudessa pääkirjoituksessa Jyväskylän yliopiston yliassistentti <b>Risto Niemi-Pynttäri</b> käsittelee kirjoittajien verkkojulkisuutta, joka näkyy lukuisissa blogeissa ja kirjoittajafoorumeilla.

<i>”Verkostoitunut julkisuus merkitsee kirjoittajan ja lukijan välisen hierarkian heikkenemistä ja roolien vuorottelua”</i>, Niemi-Pynttäri kirjoittaa. Valta ja julkisuus toimivat verkkosfääreissä eri tavoin kuin massamediassa. Verkkojulkisuus on keskustelujulkisuutta; kirjoittajat ovat myös lukijoita ja foorumeilla näkyvyys ansaitaan aktiivisella osallistumisella.

Niemi-Pynttäri ottaa esille myös kysymyksen julkaisukynnyksestä, jossa asiantuntijoiden rooli on perinteisesti ollut tärkeä. Hän toteaakin, että <i>”kirjoittajat tarvitsevat tällä hetkellä enemmän sellaisia verkkofoorumeita, joissa tekstejä olisi työstettävä julkaisukuntoon”.</i> Toisaalta julkaisukynnys on verkossa korvattu toisenlaisella vallankäytöllä, kun sosiaalisuuden kääntöpuolella <i>”lukemattomat määrät blogeja vaietaan kuoliaaksi”.</i>

Niemi-Pynttäri kirjoittaa verkkojulkisuuden ja verkkotekstien luonteesta, jossa huomion saavat vain uudet tekstit ja päivitetyt blogit. <i>”Näin siis verkkotekstit ovat samalla tavalla hetkessä eläviä ja nopeasti vanhenevia kuin sanomalehdet – ne eivät ole pysyviä kuten kirjat”</i>, Niemi-Pynttäri sanoo. Hän mieltää verkkotekstit tapahtumiksi, joita <i>”kirjoittaja esittää tekstin verkkonäyttämöllä”.</i> Päinvastoin kuin mustalla valkoiselle painettu kirja verkkoteksti muuttuu, päivittyy ja uudistuu.
kiiltomato
Site Admin
 
Viestit: 104
Liittynyt: 21.12.2005 9:59

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron