Tuli&Savu Net uudistuu!

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Tuli&Savu Net uudistuu!

ViestiKirjoittaja Ville-Juhani Sutinen » 12.04.2006 9:00

TULI&SAVU NET UUDISTUU


Runoyhdistys Nihil Interitin julkaiseman runouslehti Tuli&Savun verkkolehti Tuli&Savu Net (http://tuli-savu.nihil.fi/) kokee uudistuksia. Vastaavan päätoimittajan tehtävät ottaa vastaan runoilija, kirjallisuudentutkija ja kääntäjä Ville-Juhani Sutinen.

Uudistuksiin kuuluu verkkolehdestä jo tutuksi käyneen arvostelupankin entistä aktiivisempi päivittäminen ajankohtaisilla runokokoelmien arvosteluilla. Kritiikit ovat lähtöisin useista eri sanoma- ja aikakaus- ja kirjallisuuslehdistä, sekä verkossa julkaistavista lähteistä. Tuli&Savun runoilijaesittelyjä jatketaan entiseen tapaan osiossa Poeetat. Noin kerran kuukaudessa päivitetään uusi esittely ajankohtaisesta ja mielenkiintoisesta runoilijasta tekstinäytteineen, sekä erilaisten haastattelujen, arvosteluiden ja muiden oheistekstien ryydittämänä. Esiteltävä kirjoittaja voi olla jo kokenut runokonkari, tai vasta esikoiskokoelmansa julkaissut uusi tuttavuus.

Poetiikka -osiossa jatketaan runoutta tarkastelevien ja tutkivien tekstien julkaisua. Uutena mukaan tulee entistä aktiivisempi yhteys yliopistolliseen kirjallisuudentutkimukseen. Tuli&Savu Netin toimituksen tarkoitus on etsiä uusia ja mielenkiintoisia teoreettisia tutkimuksia, esseitä ja kirjoituksia uudemmasta runoudesta; näkökulmia, jotka poikkeavat totutusta tarkastelusta, monipuolisia tutkimuskohteita, sekä uusia tekijöitä ja tuoreita arvioita. Myös yliopistollisen koulutuksen ulkopuolelta otetaan tottakai edelleen tekstejä vastaan, samoin runoilijoiden itsensä kirjoittamia selvityksiä heidän omista teksteistään yritetään saada mukaan.

Runoutta eri muodoissaan tarjonnut Poesia muuttuu kokonaisuudessaan siten, että verkkosivut ottavat tehtäväkseen laajentaa painetun Tuli&Savu -lehden sisältöä tarjoamalla esimerkiksi lisää runoutta julkaistussa lehdessä esiintyviltä kirjoittajilta. Elimellinen yhteistyö painetun lehden kanssa syventyy muutenkin. Uudistuvan Tuli&Savu Netin Poesiassa tuodaan esille entistä enemmän myös käännösrunoutta useista maista ja eri suomentajilta: luvassa näytteitä tulevista teoksista ja suomennoksia ajankohtaisia aiheita koskettelevista runoista.

Runojen kirjoittamisprosessia tarkasteleva Runon synty -sarja, runoja julkaistujen kokoelmien ulkopuolelta esittelevä osio ja poEsiassa julkaistavia teoksia esittelevä sarja säilyvät verkkolehdessä ennallaan. Toistaiseksi omaa teostaan julkaisemattomien runoilijoiden tekstien julkaisua painotetaan entistä enemmän uusien kirjoittajien sarjassa. Tätä osioita on tarkoitus päivttää mahdollisimman usein, joten tekstejään voi tarjota mukaan milloin vain.

Uutena, voimakkaasti internetissä käytävään runouskeskusteluun nojaavana sarjana alkaa Poesian alla kuukauden kirjallisuusblogi -sarja, jossa haastatellaan yhtä kirjallisuuteen ja runouteen keskittyvää verkkopäiväkirjaa kirjoittavaa henkilöä, tarkastellaan hänen bloginsa sisältöä, sekä seurataan yhden kuukauden ajan kyseistä blogia. Kuukauden kirjallisuusblogaajan tehtävänä on myös valita seuraavan kuun blogaaja.

Tuli&Savu Net pyrkii yleisestikin olemaan runousmaailman ilmiöihin ja ajankohtaisiin tapahtumiin välittömästi huomiota kiinnittävä taho. Päivitykset tulevat verkkolehteen epäsäännöllisesti, mutta aiempaa useammin ja sopivasti hajautettuna, jolloin uudet kirjoitukset jakautuvat tasaisesti - verkkolehden sivuilla kannatta siis vierailla usein! Jokaista eri sarjaa on tarkoitus päivittää vähintään kerran kuukaudessa, suurta osaa useamminkin. Kaikki kiinnostuneet runoutta tai runoudesta kirjoittavat ovat vapaita tarjoamaan tekstejään ja ideoitaan edellä mainittuihin sarjoihin.


Materiaalia vastaanottaa päätoimittaja Ville-Juhani Sutinen osoitteeseen: villejuhani@gmail.com

Tuli&Savu net osoitteessa: http://tuli-savu.nihil.fi/.

Tämän hetken uutuuksina nettilehdessä runonsa ”Pitäjänkokous” synnystä kertoo Poetiikassa runoilija Pauliina Haasjoki. Uusien kirjoittajien sarjassa esitellään Juhana Harju ja Robert Ciesla, molemmilta luettavissa Tuli&Savu Netissä viisi ennen julkaisematonta runoa. Jo aiemmin ilmestyi Katriina Kajanneksen arvio Harry Forsblomin postmodernin estetiikasta romaanissa Sorayan kiirastuli. Kuukauden kirjallisuusblogisarjan ensimmäinen osa ilmestyy sekin näinä päivinä. Uusia kuulumisia luettavissa myös Poetry Slamin tiimoilta.
Ville-Juhani Sutinen
 
Viestit: 12
Liittynyt: 16.03.2006 10:56

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa

cron