Maalispääkirjoitus: Taiteen vapaus jälleen uhattuna

Kiiltomadon ilmoitustaulu on kirjallisuustapahtumien menopalsta. Ilmoitustaulu on avoin myös alan tiedotteille ja uutisille. Ilmoitustaulun käyttäjien tulee rekisteröityä.

Maalispääkirjoitus: Taiteen vapaus jälleen uhattuna

ViestiKirjoittaja kiiltomato » 26.02.2008 16:03

TIEDOTE 26.2.2008
Tiedustelut: Riitta Vaismaa, riitta.vaismaa(at)lukukeskus.fi, 09-77461144, 050-3019226

<b>Kiiltomadon maaliskuun pääkirjoitus</b>
<b>Taiteen vapautta suojelee perustuslaki</b>
http://www.kiiltomato.netKirjailija ja lakimies <b>Jarkko Tontti</b> ihmettelee kirjallisuuskritiikin verkkolehti Kiiltomadon pääkirjoituksessa viranomaisten panikointia kuvataiteilija <b>Ulla Karttusen</b> teoksen takavarikoinnissa. Tontti muistuttaa, että Suomen perustuslaki takaa taiteelle ja tieteelle jopa tavallista sananvapautta laajemman vapauden. Asian on juuri tuonut esiin <b>Pauli Rautiainen</b> tutkimuksessaan <i>Taiteen vapaus perusoikeutena</i>.

Tontti muistuttaa mieliin <b>Hannu Salaman</b> ja <b>Harro Koskisen</b> oikeusprosessit ja tuomiot. Uskonnon ja valtiovallan pönkittämiseksi tarkoitettu sensuuri on pitänyt huolen siitä, että teokset ovat pysyneet ajankohtaisina – ovatpa Koskisen sikateokset saaneet uusiakin merkityksiä.

Tontti muistuttaa, että taiteen tehtävä on näyttää, ei selittää. Hän nostaa uusimman kohun rinnalle maailmankirjallisuuden klassikon, <b>Nabokovin</b> <i>Lolitan</i>. Nabokov ei tuomitse päähenkilöään vaan kuvaa tämän hyytävän ironian keinoin ja armottoman tarkasti. <i>Lolitaa</i> kohdallisempaa lapsipornon tai pedofilian kritiikkiä on Tontin mukaan vaikea esittää.

Kun taide onnistuu kriittisessä tehtävässään, se hätkähdyttää ja herättää voimakkaita tunteita. Parhaimmillaan tuloksena on perustavampia muutoksia kuin suorasanainen yhteiskuntakritiikki voi saavuttaa, Tontti muistuttaa.
kiiltomato
Site Admin
 
Viestit: 104
Liittynyt: 21.12.2005 9:59

Paluu Ilmoitustaulu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 30 vierailijaa

cron